Variante të reja të gripit po shfaqen vazhdimisht. Megjithëse virusi shoqërohet me epidemitë e dimrit të sëmundjeve të frymëmarrjes tek njerëzit, zogjtë migrues të egër janë shënjestra kryesore e gripit dhe janë përgjegjës për pjesën më të madhe të shpërndarjes së tij globale.

Një variant i gripit të shpendëve që është përhapur në zogj të egër shkaktoi infeksionet e para të raportuara njerëzore në Rusinë Jugore. Autoritetet nuk kanë gjetur asnjë shenjë që ky virus i veçantë po transmetohet nga personi në person.

1.Çfarë ndodhi?

Shtatë punëtorë në një fabrikë pulash në Astrakhan, afër vendit ku Lumi Vollga arrin në Detin Kaspik, u bënë pak mirë pasi u infektuan me llojin H5N8 të gripit të shpendëve në dhjetor, në një zonë ku kishte pasur një shpërthim në shpendë. Punonjësit kishin një dhimbje të fytit, njoftuan mediat shtetërore më 21 shkurt. Të gjithë tani janë në gjendje të mirë shëndetësore, pasi “sëmundja përfundoi shumë shpejt”, u tha gazetarëve Anna Popova, shefja e shëndetit publik të vendit, duke shtuar se virusi nxiti një përgjigje imune në ata të infektuar.

2.Cili është shqetësimi?

Sa më shumë viruse të gripit të përhapen, aq më shumë mundësi kanë që të shndërrohen në mënyra që mund të rrisin aftësinë e tyre për të infektuar njerëzit. Megjithëse u zbulua se virusi transmetohej nga zogjtë te njerëzit, nuk ka asnjë provë që është në gjendje të përhapet në kollitjet dhe teshtitjet e njerëzve të infektuar. “Koha do të tregojë se sa shpejt mutacionet e mëvonshme do ta lejojnë atë të kalojë edhe këtë pengesë”, tha Popova.

3.Çfarë po bëjnë zyrtarët?

Njësia e prodhimit të pulave ku punonin njerëzit e infektuar raportohet të jetë karantinuar ndërsa pulat dhe produktet shoqëruese u shkatërruan dhe ambientet u dezinfektuan. Shkencëtarët kanë filluar zhvillimin e testeve diagnostikuese dhe një vaksine si masë paraprake. Grimcat e virusit të mbledhura nga një shtupë hunde e një gruaje 28-vjeçare në Astrakhan janë sekuencuar gjenetikisht, dhe informacioni është i ngarkuar dhe shpërndarë në bazën e të dhënave GISAID, një portal në internet që përdoret për të ndjekur evolucionin dhe përhapjen gjeografike të gripit dhe, së fundmi, llojet SARS-CoV-2.

4.Çfarë dimë për llojin?

Virusi i parë i njohur i gripit H5N8 u zbulua në Irlandë në 1983. Ai u gjet sporadikisht deri në vitin 2014, kur u shfaq në Korenë e Jugut dhe rezultoi mëe ngordhjen e 600,000 zogjve. Në tre vitet në vijim, ajo shkaktoi shpërthime serioze në fermat e pulave evropiane dhe të Amerikës së Veriut ka shumë të ngjarë si rezultat i ndërthurjes së rosave, mjelmave dhe patave migruese në tokat e tyre të shumimit në Arktik. Tipi i H5N8 raportohet tani në Hemisferën Veriore pothuajse çdo vit dhe është prapa një vale të re shpërthimesh në Evropë, Azi dhe Afrikë.

5.Pse quhet H5N8?

Viruset e gripit A, fajtori kryesor pas pandemive vdekjeprurëse , klasifikohen në nëntipe të bazuara në dy proteina sipërfaqësore: hemaglutinina (ose shkurtimisht “HA”) dhe neuraminidaza (ose “NA”). Virusi H5N8 ka proteina HA 5 dhe proteina NA 8. Të paktën 16 nënagje hemaglutinine (H1 deri H16) dhe 9 neuraminidaza (N1 deri N9) janë gjetur në viruse nga zogjtë. Viruset e gripit të shpezëve gjithashtu janë izoluar, megjithëse më rrallë, nga speciet gjitare duke përfshirë minjtë, nuskat, derrat, macet, tigrat, qentë dhe kuajt, si dhe njerëzit. Nënllojet H1N1 dhe H3N2 janë viruset kryesore të gripit A që qarkullojnë te njerëzit.