Një numër i madh i amerikanëve që kanë vdekur nga koronavirusi janë njerëzit me ngjyrë.

Racizmi korrupton çdo aspekt të sistemit të kujdesit shëndetësor amerikan.

Praktikat diskriminuese ndaluan hyrjen e kandidatëve zezakë në programe mjekësore, infermierore, dentare, farmaci dhe programe të tjera profesionale të kujdesit shëndetësor.

Objektet e ndara mjekësore dhe trajtimi i padrejtë brenda institucioneve mjekësore vazhdojnë të shqetësojnë pacientët

Shembuj të fundit që ilustrojnë këto dështime

David Bell, një punonjës i sigurisë publike 39 vjeç, vdiq në parkingun e spitalit Barnes-Hebre, në një periferi të St Louis, pasi vizitoi departamentin e urgjencës në tre raste duke u ankuar për dhimbje gjoksi dhe iu dha një ibuprofen.

Dr Susan Moore, një mjeke 52-vjeçare, vdiq nga Covid-19 në shtëpinë e saj në Indianapolis, pasi iu mohua menaxhimi i dhimbjes dhe planet e provuara të trajtimit Covid-19 lehtësisht të disponueshme për pacientët e tjerë. Në vend të kësaj, ajo u injorua në dhomën e saj për orë të tëra dhe më në fund u dërgua në shtëpi për vdekjen e saj.

Këto hapa kontribuojnë në një makth shumë të madh për komunitetet me ngjyrë. Kujtesa historike e keqtrajtimit mjekësor është e rrënjosur në skllavërinë chattel, ku sistemi i kujdesit shëndetësor u krijua bazuar në racë, klasë dhe eksperimente mbi trupat e tyre.

Ajo që pasoi ishte një çekuilibër i investimeve dhe shpenzimeve në kujdesin shëndetësor mbi shërbimet dhe programet e kujdesit parandalues, duke krijuar kështu një kështjellë të pabarazisë.