Mund të ngjajë si diçka nga një film fantastiko-shkencor futurist, por shkencëtarët kanë arritur të krijojnë bimë spinaqi të cilat janë të afta të dërgojnë email.

Përmes nanoteknologjisë, inxhinierët e MIT në SHBA kanë transformuar spinaqin në sensorë të aftë për të zbuluar materiale shpërthyese. Këto bimë janë në gjendje të transmetojnë me anë të valëve këtë informacion përsëri tek shkencëtarët.

Kur rrënjët e spinaqit zbulojnë praninë e nitro-aromatikës në ujërat nëntokësore, një përbërje që shpesh gjendet në eksplozivë si minat e tokës, nano-tubat e karbonit brenda gjetheve të bimës lëshojnë një sinjal. Ky sinjal lexohet më pas nga një aparat fotografik infra të kuq, duke u dërguar një alarm me email shkencëtarëve. Ky eksperiment është pjesë e një fushe më të gjerë kërkimore që përfshin inxhinierinë e përbërësve dhe sistemeve elektronikë në impiante.

Teknologjia është e njohur si “nanobionics bimore”, dhe është në mënyrë efektive procesi i dhënies së bimëve aftësi të reja.

“Bimët janë kimistë shumë të mirë analitikë. Ata kanë një rrjet të gjerë rrënjësor në tokë, vazhdimisht marrin mostra nga ujërat nëntokësore dhe kanë një mënyrë për të vetë-fuqizuar transportin e këtij uji lart në gjethe. Ky është një demonstrim i ri se si e kemi kapërcyer barrierën e komunikimit bimë / njeri”, shpjegon profesori Michael Strano, i cili drejtoi kërkimin.

Ndërsa qëllimi i këtij eksperimenti ishte zbulimi i eksplozivëve, Strano dhe shkencëtarë të tjerë besojnë se ai mund të përdoret për të ndihmuar paralajmërimin e studiuesve për ndotjen dhe kushtet e tjera mjedisore.

Për shkak të sasisë së madhe të të dhënave që bimët, ato janë një mënyrë ideale për të monitoruar ndryshimet ekologjike, si ndotjen.

Spinaqi u zgjodh posaçërisht për shkak të hekurit dhe azotit që përmban, të cilat janë elementë të rëndësishëm në përbërjet që veprojnë si katalizatorë. Studiuesit duhej të lanin, shtrydhnin dhe bluanin spinaqin në një pluhur, duke e kthyer atë nga forma e tij ushqimore në *‘nano-fletë’ të përshtatshme për procesin.

Burimi: Euronews.com

*Nanto-fletë- një fletë materiali me një trashësi prej 1 deri në 100 nanometra.